![](/dam/jcr:c884fa72-10dd-4349-ab81-8183b57989ab/rynek-rolny-pod-lupa.jpg)
1 tydzień temu
Perspektywy rynkowe na 2 połowę 2024 roku
Bieżąca sytuacja oraz krótkookresowe perspektywy dla rynków: zbóż i roślin oleistych, mięsa, mleka, owoców oraz warzyw. Tematem specjalnym jest sytuacja finansowa krajowej branży spożywczej po 1 kwartale br.
![](/dam/jcr:0f46f6fe-6596-4e05-9949-e5f4a922f15d/pieczywo%20kwadrat.jpg)
1 miesiąc temu
Branża piekarnicza. Dobre wyniki w 2023 roku oraz umiarkowanie optymistyczne perspektywy na przyszłość
Ostatnie lata przyniosły branży piekarniczej wiele wyzwań, związanych m.in. z presją kosztową. Sektor w tym wymagającym okresie radził sobie dobrze, o czym świadczą wyniki finansowe przedsiębiorstw. Otoczenie w najbliższych latach powinno być bardziej sprzyjające, szczególnie pod względem popytu. Firmy będą się jednak musiały mierzyć m.in. z rosnącymi kosztami pracy, transformacją energetyczną oraz konsolidacją handlu detalicznego
![](/dam/jcr:c884fa72-10dd-4349-ab81-8183b57989ab/rynek-rolny-pod-lupa.jpg)
3 miesięce temu
Perspektywy rynkowe na 2 kwartał 2024 r.
Bieżąca sytuacja oraz krótkookresowe perspektywy dla rynków: zbóż i roślin oleistych, mięsa, mleka, owoców oraz warzyw. Tematem specjalnym jest branża maszyn rolniczych.
![](/dam/jcr:c884fa72-10dd-4349-ab81-8183b57989ab/rynek-rolny-pod-lupa.jpg)
6 miesięcy temu
Rynek rolny pod lupą – kwartalnik. Perspektywy rynkowe na 1H24
Bieżąca sytuacja oraz krótkookresowe perspektywy dla rynków: zbóż i roślin oleistych, mięsa, mleka, owoców oraz warzyw. Tematem specjalnym tym razem są wyniki eksportu artykułów rolno-spożywczych z Polski.
![](/dam/jcr:7d907af0-070b-4e06-b263-117502dfe6ce/zdjecie-surowce.jpg)
6 miesięcy temu
Rynki surowcowe pod lupą - produkty rolne (grudzień 2023)
Przedstawiamy kolejny update bieżącej sytuacji i perspektyw giełdowego rynku głównych surowców rolnych.
![](/dam/jcr:f39a950a-45bd-4d14-8f9e-0dbbf5e48cf7/pasze-i-mieso.jpg)
7 miesięcy temu
Branża paszowa i mięsna (Raport 2023)
Otoczenie rynkowe całego łańcucha produkcji mięsa jest trudniejsze niż w roku ubiegłym, co ma swoje źródło w czynnikach kształtujących zarówno podaż surowca, jak i popyt na gotowe produkty. W segmencie mięsa czerwonego głównym wyzwaniem podażowym jest postępująca redukcja bazy surowcowej. To z kolei hamuje spadki cen wyrobów i tym samym ogranicza popyt na nie. W lepszej sytuacji jest branża drobiarska, która nie tylko utrzymuje rozwój na poziomie surowca, ale też przewagę cenową nad innymi rodzajami mięsa.