Raport 21/2024

18.06.2024 15:05

Uchwała Zarządu Banku w sprawie wcześniejszego wykupu obligacji SP serii SP1 oraz zgody na emisję obligacji kwalifikowalnych pod MREL

Bank Polska Kasa Opieki S.A. („Bank”) niniejszym informuje, że Zarząd Banku podjął w dniu 18 czerwca 2024 r. uchwałę o wcześniejszym wykupie senioralnych obligacji uprzywilejowanych serii SP1 wyemitowanych 28 lipca 2023 („Obligacje SP serii SP1"), zgodnie z Warunkami Emisji Obligacji SP serii SP1. Wcześniejszy wykup nastąpi w Dniu Wcześniejszego Wykupu 28 lipca 2024 r. („Dzień Wcześniejszego Wykupu") i obejmie wszystkie wyemitowane Obligacje SP serii SP1, tj. 1.500 sztuk według ich wartości nominalnej o łącznej kwocie 750.000.000 PLN. W Dniu Wcześniejszego Wykupu Bank zapłaci Posiadaczom Obligacji SP serii SP1 kwotę równą sumie wartości nominalnej Obligacji SP serii SP1 oraz kwoty odsetek naliczonych od dnia rozpoczęcia Okresu Odsetkowego (włącznie) do dnia wcześniejszego wykupu Obligacji SP serii SP1 (bez tego dnia) („Kwota Wykupu"). Kwotę Wykupu otrzymają Posiadacze Obligacji SP serii SP1, którzy będą posiadać Obligacje SP serii SP1 w dniu ustalenia prawa do odsetek, tj. 24 lipca 2024 r.

Wcześniejszy wykup Obligacji SP serii SP1 zostanie przeprowadzony za pośrednictwem i zgodnie z regulacjami KDPW.

Jedocześnie Zarząd Banku podjął w dniu 18 czerwca 2024 r. uchwałę wyrażającą zgodę na emisję przez Bank obligacji senioralnych uprzywilejowanych (ang. senior preferred, SP) o łącznej planowanej wartości nominalnej nie wyższej niż 500.000.000 PLN (słownie: pięćset milionów złotych) („Obligacje”). Ostateczna łączna wartość nominalna Obligacji może zostać zwiększona przez Zarząd Banku w sytuacji znaczącego zainteresowania inwestorów wyrażonego w toku budowy księgi popytu. Zgodnie z art. 97a ust. 1 pkt 2 Ustawy z dnia 10 czerwca 2016 r. o Bankowym Funduszu Gwarancyjnym, systemie gwarantowania depozytów oraz przymusowej restrukturyzacji Obligacje będą stanowić zobowiązania kwalifikowalne Banku.

Wartość nominalna jednej Obligacji wyniesie 500.000 PLN (słownie: pięćset tysięcy złotych). Szczegółowe warunki emisji oraz dokładna wielkość emisji Obligacji zostaną ustalone w terminie późniejszym, o czym Bank poinformuje odrębnym raportem bieżącym, z uwzględnieniem m.in. wyników procesu budowania księgi popytu wśród inwestorów oraz sytuacji na rynku obligacji.

Obligacje mogą zostać wyemitowane w jednej albo kilku seriach. Obligacje będą niezabezpieczone. Oferta Obligacji zostanie przeprowadzona wyłącznie na terytorium Polski. Obligacje będą oferowane w sposób niewymagający sporządzenia prospektu, ponieważ emisja Obligacji nastąpi w trybie art. 33 pkt 1) ustawy z dnia 15 stycznia 2015 r. o obligacjach, a propozycje nabycia Obligacji zostaną skierowane wyłącznie do inwestorów kwalifikowanych w rozumieniu art. 2 lit. e Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/1129 z dnia 14 czerwca 2017 r. w sprawie prospektu, który ma być publikowany w związku z ofertą publiczną papierów wartościowych lub dopuszczeniem ich do obrotu na rynku regulowanym oraz uchylenia dyrektywy 2003/71/WE.

Rozważany termin rozpoczęcia procesu emisji Obligacji to czerwiec 2024 r., z zastrzeżeniem, iż termin ten jest uzależniony od sytuacji na rynku obligacji.

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR – informacja poufna